Elayaraja Swaminathan

een zoektocht naar schoonheid

AZIATI5SCHE KUNST deel 85

overleden (07/06/’21) aan de gevolgen van Covid

De gevierde kunstenaar S Elayaraja, bekend om zijn realistische schilderijen van Zuid-Indiase vrouwen, stierf op maandag 7 juni in een privéziekenhuis in Chennai aan de gevolgen van COVID-19-complicaties. Hij was 43 jaar oud. Hij won verschillende staats- en nationale onderscheidingen. Elayaraja werd beroemd met zijn realistische schilderijen van lokale vrouwen tijdens hun dagelijkse karweien.

Als kind leerde Elayaraja Swaminathan zichzelf schilderen. In een van zijn interviews zegt de kunstenaar dat hij als zoon van een timmerman altijd toekeek hoe zijn vader karrewielen vervaardigde en die dan trachte te tekenen met de losse hand. Later waagde hij zich aan portretten.

Geboren in april 1979 in het dorp Sembiyavarambal in de buurt van Kumbakonam in het Thanjavur-district van Tamil Nadu, was de kunstenaar de jongste van elf broers en zussen: vijf broers en vijf zussen. In veel interviews heeft hij gezegd dat hij inspiratie voor zijn kunst ontleende aan dit grote gezin waarin hij opgroeide. Een van zijn schoonzusters beweerde dat de jonge kunstenaar thuis voortdurend omringd was door vrouwen. Misschien de reden waarom hij hun behoeften en emoties zo goed begreep. Zijn oudere broers en zussen gingen uit om de kost te verdienen.

Zijn bijzonder talent in het maken van portretten werd ontdekt door zijn tekenleraren aan de Town Higher Secondary School in Kumbakonam, waar hij studeerde. Hij volgde beeldende kunst met een bachelordiploma van het Government College of Arts and Crafts in Kumbakonam en later een masterdiploma aan het Government College of Fine Arts in Chennai.

Elayaraja’s schilderijen werden/worden vaak aanzien voor foto’s. Zijn vroegere mentor Sivabalan zegt daarover dat de kunstenaar op deze wijze in staat was om los te komen van al die vastgeroeste ideeën over hoe of wat kunst moet zijn. Hij wilde het tot bij “zijn mensen”, het gewone volk brengen.

Internationale erkenning kreeg hij voor het eerst toen Elayaraja naar de VS ging deel uirmakend van een groep professoren en klasgenoten.

Zijn werk werd het gesprek van de dag. A star was born. Nu is die ster gedoofd.

Plaats een reactie