Tomoo Inagaki

een zoektocht naar schoonheid

AZIATISCHE KUNST deel 83

Tomoo Inagaki is een belangrijke Sosaku Hanga-artiest. Na de Tweede Wereldoorlog vond hij een leuke kleine marktniche. Hij specialiseerde zich in kattenprints in modern design.

Biografie:
Tomoo Inagaki werd geboren in 1902 in Tokio. Als middelbare scholier en later als werknemer van een staalbedrijf ploeterde hij als autodidact kunstenaar in olieverf en prentkunst. Koshiro Onchi had een kunsttijdschrift over poëzie en prenten gepubliceerd, genaamd Poems and Hanga. De jonge Tomoo Inagaki was onder de indruk van de moderne prenten die in dit tijdschrift werden gepubliceerd – veel van Koshiro Onchi en Unichi Hiratsuka. Het gaf hem de laatste kick om een beslissing te nemen voor een artiestencarrière. Hij zegde zijn baan bij het staalbedrijf op en volgde twee jaar een commerciële kunstklas.

Als afgestudeerde van een commerciële middelbare school kreeg Inagaki een beter gevoel voor de financiële aspecten van het leven. Hij besloot de commerciële kunsten in te gaan in plaats van een goede maar uitgehongerde kunstenaar te worden. Al snel richtte hij zijn eigen commerciële kunststudio op in Tokio. Inagaki kon de kost verdienen met zijn commerciële ontwerpstudio. Hierdoor kon hij blijven werken als prentmaker. Maar de Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan zijn ontwerpstudio.

Hedendaagse Japanse kunst na 1945
Na het einde van de oorlog in de Stille Oceaan kregen de hedendaagse Japanse kunstenaars plotseling de kans om van de verkoop van hun kunst te leven. Een nieuwe markt was uit de as verrezen. De Amerikaanse soldaten van de bezettingsmacht hadden niet alleen hun zakken vol dollars, maar ook een goed gevoel voor schone Aziatische kunst.
Sommigen van hen raakten geïntrigeerd door Japanse kunst en ontwikkelden zich tot enthousiaste kunst- en prentenverzamelaars. Anderen hadden gewoon een paar leuke cadeautjes nodig voor hun dierbaren thuis. Inagaki was een van de hedendaagse kunstenaars die populair werd in de jaren 50. Hij werd uitgenodigd op de internationale printbiënnales in Parijs, Tokio en Lugano

Tomoo Inagaki – de kattenkunstenaar
Inmiddels had de kunstenaar een eigen stijl gevonden en een onderwerp dat zijn merkherkenning werd: katten. Inagaki toonde ze in moderne, vereenvoudigde vormen. Je zou het typerend kunnen noemen voor de jaren ’50 en ’60 – een beetje in de buurt van semi-abstractie. Zijn ontwerpen reduceerden een natuurlijk onderwerp tot de essentie.
De resultaten zijn verbluffend. Zijn katten, hoewel weergegeven in zeer basale vormen, zijn zeer levendig en individueel. Typische Inagaki prints tonen slimme katten, slaperige katten, vechtende katten, sluwe of humoristische katten. En iemand met een beetje eigen ervaring met katten, zal onmiddellijk het grote meesterschap herkennen in de aangrijpende weergave van het typische gedrag, de gebaren en het karakter van deze kleine katachtigen.

U begrijpt dat de kunstenaar zelf een kattenliefhebber was. Inagaki-afdrukken zijn meestal in bruine en grijze kleuren, soms verfraaid met een beetje oranje of rood.

Tomoo Inagaki stierf in 1980 in Tokio.

https://www.artelino.com/articles/tomoo_inagaki.asp

Een gedachte over “Tomoo Inagaki

  1. Beste globetrotter,

    Een verzameling mooie poesjes die geserveerd wordt tijdens het diner op donderdag.
    Merkwaardig, maar toch lovenswaardig. Eerst dacht ik dat jouw uurwerk op Thaise tijd ingesteld stond omdat je verder gereisd waart in oostenlijke richting….
    Misschien beïnvloedt het idee wel eens mijn laatste avond als avonturier op route 66. “Find the pussy”

    Groetjes,
    Eddy
    😊

    Verzonden vanaf Samsung-tablet.

    Like

Plaats een reactie