Kyosuke Tchinai

een zoektocht naar schoonheid

AZIATISCHE KUNST deel 72

Kyosuke Tchinai werd geboren in Namikata Ohchi, in Japan, in 1948. Hij studeerde beeldende kunst aan de National University of Fine Arts and Music in Tokyo In 1988 ontving hij de “Excellence Price” op de Japanse jonge kunstenaarstentoonstelling. Hij heeft uitgebreid geëxposeerd in Japan,  en later menigmaal in Parijs en Londen

Kyosuke Tchinai is een begrip geworden in de kunstwereld  vanwege zijn raadselachtige doeken die de sensualiteit van de vrouwelijke vorm combineren met traditionele Japanse motieven.

Hij creëert een betoverende visuele wereld die zweeft tussen het etherische, het imaginaire en de realiteit. Dromerige vrouwen in kimono’s, exotische vlinders en weelderige bloemvormen, maar zo intens geobserveerd en gedetailleerd geschilderd dat we elke knoop in een boomstam, elke meeldraad in een bloem zien. Tchinai ontleent deze intense blik aan de 16e-eeuwse Japanse schilderkunst uit het Momoyama-tijdperk, maar voegt er een nieuwe esthetiek aan toe. 

Op een bepaald tijdstip in zijn loopbaan keert hij zich af van Westerse stijl en technieken die hij zich tijdens zijn opleiding had toegeeigend. Hij begon met acrylic te schilderen op washi papier en veelvuldig gebruik makend van bladgoud, hetgeen ging deel uitmaken van zijn eigen herkenbare stijl.

zie #kyosuketchinai

Plaats een reactie