Lui Liu

een zoektocht naar schoonheid

AZIATISCHE KUNST deel 74

Haar naakte lichaam ligt zonder enige schaamte of preutsheid te kijk gesteld. Enkel met haar hoofd achter het glasgordijn blijft ze grotendeels verbonden aan voorouders en traditie. Links in de hoek symboliseert een opladend mobieltje de breuk met het verleden. (eigen interpretatie)

Geboren worden en opgroeien in China om daarna, als volwassene, te gaan leven in een Westers land zijn blijkbaar ideale omstandigheden om surealisten te kweken. Ontwrichting kneedt de geest, schudt wakker, scherpt creativiteit aan.

Three Musicians, 1999

Lui Liu 刘溢 werd geboren in Noord-China (1957) en kwam in 1991 naar Canada. Lui Liu spreekt vloeiend Chinees en Engels en beschikt over uitstekende schildertechnieken en een unieke stijl die wordt bewonderd door een breed publiek over de hele wereld . Zijn schildervaardigheden ontwikkelde hij tijdens de Chinese Culturele Revolutie toen hij als jonge jongen posters op straat schilderde waarna een opleiding volgde in de prestigieuze Centrale Academie voor Schone Kunsten in Peking.

Dangerous Games, 2000

Opgroeien in China en leven in het westen maakten hem tot een insider en outsider van beide werelden. Er tussen zwevend en nergens toebehorend dwongen hem in de rol van observerende buitenstaander. 

Maid in China, 2009

Nu woont en werkt hij in Toronto, Canada met zijn vrouw en dochter, terwijl hij exposeert in galerieën in Noord-Amerika, Europa en Azië. Hij hield ook solotentoonstellingen in het Taiwan Fine Arts Museum en in Contemporary Art Centre of Holland. 

Plaats een reactie